afbeelding

KLIMAATADAPTIVITEIT

Onder invloed van klimaatverandering krijgen we te maken met extremer weer. Onze gebouwde omgeving moet grote hoeveelheden water in korte tijd kunnen afvoeren. En niet alleen dat, het gaat verder. Klimaatbestendig bouwen is ook rekening houden met verkoeling op tropische dagen.

 

 

Intense buien hebben een grote invloed op de samenleving. Ze kunnen uitmonden in lokale wateroverlast, zichtbeperkingen, aquaplaning en schade aan de leefomgeving. In een warmer klimaat zal dit vaker voorkomen. Daarbij blijkt dat de relatie tussen het effect van een hogere temperatuur en neerslagextremen sterker is dan gedacht. Voor het aantal millimeters toename in regenval bestaan verschillende modellen en scenario's, maar één ding weten we zeker: we zullen de Nederlandse expertise over watermanagement nú moeten benutten.

 

DE INFRASTRUCTUUR EN LEEFOMGEVING VAN DE TOEKOMST ZULLEN WE DAAROM SLIM MOETEN INRICHTEN

De aandacht verschuift van tegenhouden van water naar een bredere aanpak als het gaat om een klimaatadaptieve leefomgeving. De vraagstukken gaan niet meer alleen over een stijgende zeespiegel en de opvang van wateroverlast in de steden, maar ook over gezondheidsklachten door hittestress, over bodemdaling door verlaging van het grondwaterpeil en over watertekort in tijden van droogte. De infrastructuur en leefomgeving van de toekomst zullen we daarom slim moeten inrichten. 

 

KIEZEN VOOR GRONDSTOFFEN DIE KLIMAATNEUTRAAL ZIJN 

Klimaatbestendig bouwen gaat dus verder. Het gaat over groene daken en waterpleinen die nodig zijn in onze steden en om de keuze voor grondstoffen die klimaatneutraal zijn en de negatieve gevolgen niet groter maken. Rondom onze infrastructuur zijn genoeg kansen voor waterberging en slim waterbeheer. Denk aan holle wegen in plaats van (mol)goten, aan de herintroductie van het verhoogd trottoir, aan regenwatervijvers en aan waterdoorlatende bestrating. De innovaties en oplossingen zijn er al. Wist u dat een zelfreinigende berm het afstromende, vervuilde regenwater kan zuiveren met hetzelfde rendement als een traditioneel zandbed? 

 

Nominatie SHARE

De Circulaire Weg, The Waste Transformers, Metabolic en Biobound zijn genomineerd voor de SHARE Award 2017. De prijs is een blijk van waarderin

>> lees verder
Stenen die CO2 vangen

Een betonsteen die CO2 uit de lucht haalt en tegelijkertijd de grond bemest en waterafvoer regelt. Dat kan met de betontegels uit olivijn, het

>> lees verder